День фізичної культури та спорту у Великознам’янській ЗОШ №1


     Традиційно у другу суботу вересня відзначається свято всіх прихильників здорового способу життя, фізкультурників, спортсменів, ветеранів спорту - День фізичної культури і спорту (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94). За всіх часів саме здорові духом і тілом люди складали опору суспільства, адже спорт не тільки дає здоров’я, він загартовує характер і волю.
     Мета цього свята - прилучення населення України до активного здорового способу життя. В цей день в українських містах і селах проводяться спартакіади, люди беруть участь в масових заняттях фізичною культурою і марафонах. Переможцям забігів і марафонів за традицією вручать грамоти та цінні подарунки. В усіх загальноосвітніх школах України, а також в інших навчальних закладах проводяться різноманітні конкурси та змагання з фізичної культури і спорту. Школярі випускають барвисті стінгазети, в яких висвітлюють спортивні досягнення країни. Вчителі фізкультури розповідають своїм учням цікаві історії з спортивного життя України. У різних містах України на центральних вулицях і площах проходять фотовиставки, присвячені знаменним подіям в галузі спорту, виступатимуть юні гімнастки і гімнасти, виконуючи різні номери, вшановують успішних спортсменів України. Наша країна завжди славилась своїми спортивними талантами, адже фізичне виховання – це здоров’я нації.
     В 2016 році День фізичної культури і спорту України припав на 10 вересня. У Великознам’янській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Кам’янсько-Дніпровської районної ради День фізичної культури і спорту відзначили традиційною спартакіадою. Учні середньої та старшої ланки змагались на звання найкращої спортивної команди школи 9 вересня, а школярі початкових класів вперше взяли участь у таких заходах і приєднались до старших товаришів16 вересня. Батьки прийшли підтримати своїх малюків, і свято спорту пройшло по-сімейному весело і дружньо.
Кожна команда підготувала до змагань привітання, стіннівку та номер художньої самодіяльності. Юні спортсмени змагались у стрибках в довжину і на скакалці, підтягуванні на турніку, човниковому бігу, естафеті, вдяганні протигазу на швидкість, перетягуванні канату тощо. Учні також продемонстрували свої знання про здорове харчування і презентували страви для частування спортсменів.
     За результатами змагань нагороди і подарунки за перемогу у командному заліку отримали команди 7-Б, 9-Б та 11-А класів школи. Грамотами і спортивними сувенірами за ІІ місце було нагороджено команди 7-А, 9-А та 10-А класів, а за ІІІ – 6-А, 8-Б і 10-Б. Інші команди також отримали грамоти і призи за активну участь у змаганнях і перемогу в окремих етапах. Найбільшу кількість грамот (10 із 11) отримала команда 7-Б класу. Кошти до призового фонду виділив батьківський комітет школи.
    Треба відзначити, що свято спорту в нашій школі – одне із найулюбленіших. Діти з нетерпінням очікують на змагання, завзято тренуються, вигадують цікаві мініатюри, проявляючи на додачу до своїх спортивних якостей ще й артистизм, дотепність, знання основ здорового способу життя тощо. До того ж такий початок навчального року, наповнений фізичною активністю, допомагає легше адаптуватися до навчального процесу після тривалого літнього відпочинку. Дуже сподіваємось, що приклад батьків школярів молодших класів надихне також старшу і середню ланку школи активніше залучати батьків до вболівання і допомоги в організації і проведенні спортивного свята, участі у спортивних гуртках і секціях. Спортивна і здорова дитина – у здоровій і спортивній родині.
Т.Л. ЛИПА, вчитель Великознам’янської ЗОШ №1